Pomieszczenie socjalne w miejscu pracy.

22Każdy pracodawca powinien zapewnić w miejscu pracy pomieszczenie gospodarcze lub socjalne, w którym pracownicy mogą zjeść drugie posiłki lub przygotować sobie kawę czy herbatę. Bezpieczeństwo i higiena pracy mówi o ty, że w każdej instytucji i miejscu pracy powinno być takie miejsce, ponieważ pracownicy jedzący drugie śniadanie w pośpiechu, niepokoju i nad klawiaturą jednocześnie wykonując swoje obowiązki sa mało efektywni. Szef musi też zapewnić przynajmniej piętnastominutowa przerwę śniadaniową. Dlatego też w miejscach pracy są oddzielone pomieszczenia lub nawet małe aneksy kuchenne, w których można przygotować posiłki.

Miejsca takie powinny być wyposażone w dostęp do bieżącej wody, czajnik oraz naczynia. Pomieszczeniami sanitarnymi mogą być również szatnie, pralnie lub nawet łazienki, w których pracownicy mogą wziąć prysznic lub się przebrać. W pomieszczeniach takich powinna panować odpowiednia temperatura powyżej 21 stopni z możliwością regulacji lub z ewentualnie zamontowanym klimatyzatorem.

Komentarze są zamknięte.


Najnowsze komentarze
    Szukaj
    Tagi