Po co wyrabiać książeczkę sanepidu?

17W naszym kraju osoby pracujące w branży gastronomicznej muszą mieć aktualną książeczkę badań sanitarno-epidemiologicznych. Szczególnie duży ruch na okręgowych stacjach Państwowej Inspekcji Sanitarnej ma miejsce w okresie około wakacyjnym, kiedy bardzo dużo osób podejmuje sezonową pracę w tym sektorze. Niewiele ludzi zastanawia się jednak po co tak naprawdę badany jest nasz kał. Nie jest to jednak bezsensowny wymysł urzędników. Wymóg posiadania książeczki sanepidu ma związek z bezpieczeństwem pracy.

Badania służą wykrywaniu tego czy osoba mająca rozpocząć pracę w gastronomii nie jest zakażona np. pałęczkami duru brzusznego czy też salmonellą lub Shigellą. Poza tym takie okresowe badania lekarskie mogą wykazać, że dana osoba jest nosicielem groźnych prątków gruźlicy lub innych chorób. Tego typu schorzenia wiążą się z bezwzględnym zakazem pracy danej osoby w branży związanej z bezpośrednim kontaktem z żywnością. Ma to związek z dbaniem o bezpieczeństwo klientów danych punktów gastronomicznych oraz innych pracowników.

Komentarze są zamknięte.


Najnowsze komentarze
    Szukaj
    Tagi