Książeczka dla celów sanitarno-epidemiologicznych

W wielu miejscach jedną z podstawowych zasad BHP jest posiadanie książeczki dla celów sanitarno-epidemiologicznych. Najczęściej popularną książeczkę sanepidowską wymagają przy zatrudnieniu w wszelkiej maści restauracjach, barach, pizzeriach, ale również w sklepach spożywczych, marketach i na targu. Jednym słowem wszędzie tam gdzie pracownik może mieć styczność z jedzeniem i gdzie teoretycznie mógłby zarazić konsumenta różnego rodzaju chorobami. W praktyce bardzo często małe firmy zatrudniają pracowników niekoniecznie legalnie, lub pozwalają im wykonać odpowiednie badania dopiero po rozpoczęciu pracy, więc teoretycznie taka osoba może być zarażona i roznosić pasożyty na klientów. Oczywiście sanepid kontroluje czy bary i restauracje przestrzegają wszelkich możliwych zasad BHP oraz czy papiery zatrudnionych pracowników, lecz co po tym jak w czasie kontroli taki pracownik może udawać zwykłego klienta. W jaki sposób kontroler mógłby udowodnić że on tutaj pracował, jeśli nie przyłapie go bezpośrednio na kuchni ?

Komentarze są zamknięte.


Najnowsze komentarze
    Szukaj
    Tagi