Jak wyrobić książeczkę sanepidu?

Zgodnie z obowiązującym w naszym kraju prawem, osoby pracujące w gastronomii muszą posiadać aktualną tzw. książeczkę sanepidowską, czyli książeczkę zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych. Jest to bardzo ważne z punktu bezpieczeństwa pracy. Wiele osób z tego powodu zastanawia się jak ją wyrobić. Procedura jest dość prosta. Na początek należy udać się do najbliższej stacji Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Na miejscu otrzymamy trzy próbówki do przechowywania kału. Następnie należy przez trzy kolejne dni pobierać na patyczek próbki naszych odchodów. Po zrobieniu tego, dostarczamy próbówki do sanepidu. Tam są one badane w laboratorium, a my później otrzymujemy wyniki i udajemy się z nimi do lekarza medycyny pracy, który następnie wydaje orzeczenie lekarskie, poświadczające brak przeciwskazań do wykonywania danej pracy. Trzeba jednak pamiętać, że badania trzeba regularnie powtarzać, ponieważ książeczki sanepidowskie mają swój termin ważności. Bez problemu znajdziemy w nich jednak datę graniczną.

Komentarze są zamknięte.


Najnowsze komentarze
    Szukaj
    Tagi